Teak

Teak je najkvalitetnejša vrsta tropskega lesa v široki uporabi.

teak lesena terasaTikovina je najkvalitetnejša vrsta tropskega lesa v široki uporabi. Je izjemno zgoščen vlaknast trdi les, ki je odporen na gnitje, ukrivljanje, krčenje in napenjanje. Vsebuje naravna olja, ki permanentno varujejo les, da je lahko na prostem desetletja.

Pravijo, da je bilo prvo pohištvo narejeno iz palub starih ladij, ki so odslužile svojemu namenu, vendar je bil les na palubah v tako dobrem stanju, da so ga ponovno uporabili za vrtno pohištvo. Javni parki v Angliji so opremljeni s klopmi iz tikovine, starost nekaterih pa se približuje že stoletju. Tik se po svetu uporablja v tropskem podnebju, puščavskem podnebju in tudi na območjih z veliko snega.


Tik je mehansko zelo obstojen les, mehak na otip in se ne cepi. Diši zelo prijetno, ima nežen aromatičen vonj. Je eden redkih materialov, ki se s starostjo polepša. Njegova srebrno siva patina, ki se razvija s časom, daje tikovemu vrtnemu pohištvu poseben sijaj in veličastnost.


Počasno, naravno spreminjanje tika v zunanjem okolju, se kaže v zlivanju z okoljem, v katerega je postavljen. Tikovo vrtno pohištvo lahko tudi premažemo s tikovim oljem, da dobi rdečkasto barvo, ki jo ob rednem vzdrževanju (vsaj enkrat letno) tudi ohranja. Kadar naravno tikovo pohištvo uporabljamo v notranjih prostorih, dobi tik enakomeren ton v bogati zlato rjavi barivi.


Lesena terasa iz tikovine lahko desetletja služi svojemu namenu, z nespremenjeno trdoto in zanesljivostjo. 


Dejstva:

  • lat. Tectona Grandis
  • poreklo: Azija, Afrika
  • trdota: 1100 (Janka lestvica) - srednje trd les
  • barva: zlato rjava
  • spec. teža: 950 kg/m3