Sibirski macesen

Sibirski macesen za izdelavo vaše lesene terase, lesene fasade ali lesene ograje. Idealen za zunanje ureditve in trpežen na vremenske razemere.

Sibirski macesen raste v hladnih območjih severne poloble. Zaradi zahtevnih vremenskih razmer (brez težav lahko prenese ekstremno nizke temperature, do – 50°C) v katerih drevesa rastejo, je les zelo obstojen in trajen, odporen na vlago in glive. Za uporabo ga ni potrebno dodatno zaščititi.

Sibirski macesen ima najraje vlažna, rahla, globoka in zračna tla obogatena z minerali. Zelo je občutljiv na pomanjkanje vode. Bolje uspeva na apnenčastih kot na silikatnih tleh. Rad ima višjo zračno vlažnost in dobro prevetrene lege. Moti ga tudi previsoka zračna vlažnost in megla. V nižjih legah najbolje uspeva na severnih pobočjih. V višjih nadmorskih višinah ne izbira lege in preprečuje erozijo tal. Za rast ne potrebuje veliko toplote in tudi ne dolge vegetacijske dobe. Dovolj mu je 50 rastnih dni na leto. Dobro prenaša tudi obremenitve s snegom in močnim vetrom. Rastišča sibirskega macesna so severni del Skandinavije, vzhodna Rusija, Sibirija ter vse do severa Kitajske. V Skandinaviji so sibirski macesen zasadili zaradi potreb lesne industrije.

Sibirski macesen je široko uporaben les. Zaradi naravne trajnosti, trdnosti in dekorativnosti ga lahko uporabljamo za zunanjo in notranjo vgradnjo. Poleg dobrih naravnih lastnosti se sibirski macesen tudi odlično obdeluje. Les je uporaben kot les za konstrukcije, ki so v stiku z vodo, konstrukcije v stiku s tlemi, lesene ograje, lesene fasade, lesene terase ali za pode teras, za pode balkonov, za mostove, stavbno pohištvo, vrtno pohištvo, sode in korita. Njegove dekorativne lastnosti nam omogočajo, da ga lahko uporabljamo tudi za izdelavo stilnega pohištva ali za izdelavo dekorativnih izdelkov, kot so: kuhinjske deske, ročaji, leseni obešalniki.

Zaradi svoje obstojnosti in stabilnosti se les iz Sibirskega macesna priporoča za izdelavo:
- lesene terase privatnih in javnih objektov,
- vrtnih poti,
- lesenih balkonskih teras.

Les je potrebno vzdrževati na letni ravni.
Izbira lesa Sibirskega macesna predstavlja vsekakor nakup materiala visoke kvalitete po privlačni ceni.

sibirski macesen

Dejstva:

  • lat. Larix sibirica
  • poreklo: Sibirija
  • trdota: 1100 (Janka lestvica) - nizko do srednje trd les
  • barva: bledo rumen
  • spec. teža: 535-670 kg/m3