Pogosta vprašanja

Katera vrsta lesa je prava ​​odločitev za mojo teraso?

Najprej se vprašajte, koliko časa želite, da vaša lesena terasa traja in čemu je namenjena.

Če ste lastnik restavracije ali lokala z visoko frekvenco obiska, bi bilo najbolj priporočljivo uporabiti trpežen in cenovno ugoden sibirski macesen. S premazi iz našega programa in pravilno montažo si lahko zagotovite dolgo obstojnost.

Druga možnost bi bila terasa iz pravega tropskega lesa, recimo visoko vzdržljiv IPÉ ali Cumaru. Champagne .

Če gradite teraso za domačo uporabo, bodo GarapaMassaranduba ali Bangkirai prava izbira, saj so vsi kakovostni tropski lesovi!

V primeru, da gre za ekskluziven objekt, kjer sklepanje kompromisov ne pride v poštev, potem vsekakor posezite po Tikovini.

Kako prepoznam les pravega sibirskega macesna?

Eno pogostejših vprašanj naših kupcev je, kakšne so razlike med domačim alpskim macesnom in sibirskim macesnom? Kako ju najhitreje prepoznam, ločim? 

Vizualni pregled lesa nam poda zelo hiter odgovor. V alpskem macesnu se pojavlja rdečina, ki se meša z osnovno barvo lesa. Intenzivnost barve je na splošno pri alpskem macesnu bistveno manjša kot pri sibirskemu. Sibirski macesen je po vsej svoji površini enakomerno obarvan in na otip nam daje občutek, kot da je naoljen. Letnice sibirskega macesna so bistveno gostejše od našega alpskega macesna, kar pomeni, da je les gostejši, težji, konstrukcijsko trdnejši, odpornejši na udarce, zunanje vplive.

Ali lahko z rednim oljenjem podaljšam življenjsko dobo lesa?

Olje dejansko vrača naravno maščobo lesu in obnavlja zgornjo površino elementov.

Trajnost same lesene terase je odvisna predvsem od tipa lesa ter pravilne postavitve. Z rednim oljenjem boste le zadržali prvotno barvo lesa in zmanjšali možnost majhnih površinskih razpok na lesu!

Kako dolgo bo zdržala moja lesena terasa?

Dokončen odgovor na to vprašanje lahko poda samo čas.

Glede na to, da tropski les s časom NE trohni, bo ob pravilni montaži vaša terasa zdržala desetletja!

Propadu terase največkrat botrujejo:
- slab material (izbrana nepravilna vrsta lesa),
- slaba montaža (napačni vijaki, slabo izveden stik lesa s podlago ali stiki med lesom ter neprimerna pritrdila)
- prekomerna mehanska obraba.

Primer vzdržljivosti lesa so klopi v Londonskih parkih, kjer imajo nekatere krepko prek 100 let. Nekatere so celo preraščene z mahom, pa vendar les ne trohni. Če se pri postavitvi lesene terase upošteva nekaj zlatih pravil in standardov, ste lahko prepričani, da bo vaša terasa trajala krepko dlje kot 20 let!

Ali terasa kljub rednemu oljenju zgublja svojo prvotno barvo?

Ko izbirate vrsto lesa za teraso, se pri odločitvi ne osredotočajte samo na barvo. Ta bo namreč takšna le prvo sezono, nato pa se bo zaradi naravnih procesov spremenila. Nekatere vrste lesa posivijo, druge postanejo svetlejše ipd. Redno vzdrževanje z oljem bo predvidoma ohranila prvotno barvo.

Olje vrača naravno maščobo lesu in obnavlja zgornjo površino elementov. Trajnost lesene terase je odvisna predvsem od tipa lesa ter pravilne postavitve. Predlagamo, da ob montaži uporabite osnovno OSMO 4001 impregnacijo, ki zaščiti nov les pred zvijanjem in pokanjem. Z rednim oljenjem boste zadržali prvotno barvo lesa in zmanjšali možnost majhnih površinskih razpok na lesu.

Ali lahko sam/a postavim leseno teraso?

Seveda lahko.

Je pa priporočljivo, da imate vsaj nekaj predhodnih izkušenj z obdelavo lesa! Kakovosten les vsekakor ne bo dovolj za dober končni izdelek, potrebovali boste tudi pravo orodje.

Vsekakor pa vam bomo z veseljem pomagali z nasveti, v kolikor se odločite, da boste postavljali sami! Navodila za kakovostno montažo najdete tudi na naši spletni strani.

V kolikor želite, da izvedbo terase prevzamemo mi, nas pokličite na 01 423 50 12 ali pošljite e-mail in dogovorili se bomo o ogledu in neobvezujoči ponudbi za montažo vaše nove lesene terase!

Sivina lesa. Kako jo lahko, če sploh, lahko odpravim?

Les pri naravnem procesu staranja s časom spremeni tudi barvo, ki se v našem primeru iz slamnato rumene barve spreminja v siv odtenek. V kolikor vas sivina vaše terase ali lesene fasade ne prepriča, obstaja na trgu izdelek OSMO 6609 Wood Reviver gel za posvetlitev lesa , s pomočjo katerega z lahkoto ponovno dobimo prvotno barvo lesa.
Wood Reviver gel je čistilo in sredstvo za posvetlitev lesa. Odstrani oksidante, umazanijo in porumenelost ter je biološko razgradljiv.

Katero stran elementa naj obrnem navzgor? Rebreno ali gladko?

Odvisno od želja! Dobro je vedeti, da rebrena ali t.i. protizdrsna stran pravzaprav nima veliko opraviti z mislijo na vašo varnost pred zdrsi, saj ima dejansko manjšo stično površino z vašim podplatom kot gladka stran! Pozimi se situacija še poslabša, saj se v rebrenih kanalih ustvarja led in s tem se možnost zdrsa še poveča!

Namen narebrenosti je predvsem zaščita letev pred vzdolžnim ukrivljanjem. Vsekakor pa rebrena površina ne pomeni slabe kvalitete lesa! Zaradi splošnega povpraševanja in prijetnega občutka pri hoji po neravni površini lesa, so proizvajalci pričeli rebriti enostransko ali kar dvostransko tudi visoko kvalitetne vrste lesa! 

Kako najbolje zaščititi surov les?

Les je najbolj občutljiv na hitre spremembe, ki jih povzročata voda ali sonce. Les prične zaradi hitrega prilagajanja trenutnim spremembam pokati, se razslojevati, napadejo ga živalski in rastlinski škodljivci.

Za preprečitev tega pojava, priporočamo, da surov les premažete s sredstvom OSMO 4001 impregnacija. OSMO impregnacijsko sredstvo deluje na način, da se vpije v les ter znotraj, pod površino, ustvari vodoodbojno plast, ki preprečuje vpijanje vode. Impregnacijsko sredstvo OSMO les preventivno zaščiti pred živalskimi in rastlinskimi škodljivci kot so gniloba, plavina ali insekti.

OSMO impregnacijsko sredstvo je Idealno kot temeljni premaz za oljne premaze.

Ali nudite tudi storitev montaže lesene terase, fasade, ograje?

V sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki poskrbimo tudi za izvedbo montaže materialov iz našega programa. Za kontakt nam pošljite sporočilo na #EM#696f646c4471636663277962#EM# ali nas pokličite na 01 256 04 31.

Vijaki na terasi me motijo. Rad/a bi montažo, kjer se ne vidijo vijaki. Ali obstaja tak način montaže, kjer se vijaki ne bodo videli?

V našem programu nudimo tudi pritrdila, ki omogočajo montažo vaše terase ali fasade brez vidnih vijakov na vidni strani. Za več informacij o posebni tehniki montaže, kjer se vijaki ne vidijo, nam pošljite sporočilo na naš elektronski naslov #EM#696f646c4471636663277962#EM#.

Zakaj bi izbral sibirski macesen za svojo ograjo?

Sibirski macesen (Larix sibirica) najdemo v naravi v hladnih območjih severne poloble. Brez težav lahko prenese ekstremno nizke temperature, do – 50 C. Obožuje svetlobo in ga zato največkrat najdemo na odprtih območjih.
Sibirski macesen ima najraje vlažna, rahla, globoka in zračna tla obogatena z minerali. Zelo je občutljiv na pomanjkanje vode. Bolje uspeva na apnenčastih kot na silikatnih tleh. Rad ima višjo zračno vlažnost in dobro prevetrene lege. V slabo zračnih legah ne uspeva dobro. V nižjih legah najbolje uspeva na severnih pobočjih. V višjih nadmorskih višinah ne izbira lege in preprečuje erozijo tal. Za rast ne potrebuje veliko toplote in tudi ne dolge vegetacijske dobe. Dovolj mu je 50 rastnih dni na leto. Dobro prenaša tudi obremenitve s snegom in močnim vetrom. Rastišča sibirskega macesna so severni del Skandinavije, vzhodna Rusija, Sibirija ter vse do severa Kitajske. V Skandinaviji so sibirski macesen zasadili zaradi potreb lesne industrije.

Sibirski macesen je široko uporaben les. Zaradi naravne trajnosti, trdnosti in dekorativnosti ga uporabljamo za zunanjo ali notranjo montažo. Poleg dobrih naravnih lastnosti se sibirski macesen tudi odlično obdeluje. Les je uporaben v zunanji uporabi za konstrukcije, ki so v stiku z vodo, konstrukcije v stiku s tlemi, lesene ograje, fasade, lesene terase ali za pode teras, za pode balkonov, za mostove, stavbno pohištvo, vrtno pohištvo, sode in korita. Njegove dekorativne lastnosti nam omogočajo, da ga lahko uporabljamo tudi za izdelavo stilnega pohištva ali za izdelavo dekorativnih izdelkov, kot so: kuhinjske deske, ročaji, leseni obešalniki.

Zakaj ne smem uporabiti (cenejše) smreke za podkonstrukcijo ?

Smreka je bistveno manj odporen les od sibirskega macesna in bi v primeru, da uporabite terasne deske iz sibirskega macesna in podkonstrukcijo iz smreke, le-ta imela bistveno krajšo življenjsko dobo. Zato predlagamo, da za podkonstrukcijo uporabite enak les kot so zgornje terasne deske.

Rad/a bi se sam/a lotil/a montaže svoje lesene terase in rabim navodila za montažo. Ali imate navodila za montažo lesene terase?

Seveda imamo.

Pošljite nam sporočilo in poslali vam bomo navodila za montažo lesene terase. Lahko pa se tudi udeležite naših predstavitev montaž lesenih teras in fasad ter praktičnih prikazov vzdrževanja lesa.

Zakaj je potrebno predvrtati deske za leseno teraso?

Les, ki je izpostavljen vsem vremenskim razmeram, od zelo mrzle in vlažne zime, do suhega in vročega poletja, se razmeram prilagaja na svoj način.
To prilagajanje vidimo v krčenju in raztezanju terasnih in fasadnih desk. V izogib deformacijam na točkah, kjer so deske vijačene, je priporočljivo predvrtanje desk. S predvrtanjem se izognemo možnim takojšnjim razklanjem desk ali kasneje pri delovanju lesa.

Vijaki? Kakšne so razlike med vijaki, če sploh so?

Lesni vijaki se med seboj razlikujejo. Če odmislimo osnovne razlike, kot so dolžina in debelina vijaka, pri podrobnejšem pregledu opazimo razlike med obliko konice vijaka, navoja vzdolž trupa, oblike glave, vrste glave in še bi lahko naštevali. Najpomembnejša razlika pa je material, iz katerega je vijak izdelan. Tu gre predvsem za različne mešanice legur, ki vijaku nudijo različne konstrukcijske lastnosti. Za montažo lesa, ki bo izpostavljen najrazličnejšim vremenskim vplivom, priporočamo uporabo posebno trdenih inoks vijakov.
Pogosto se pojavi težava, ko vijak ne uspe kljubovati silam lesa in se posledično leseni deli razdvojijo, povijejo, napokajo...
Navadni jekleni vijaki ob vremenskih razmerah prično puščati sledi rje na lesu. Puščanju rje na lesu pomeni, da se material obrablja in s tem zgublja na moči.

Na kakšen način pravilno privijačim lesene elemente na kovinsko podkonstrukcijo?

Za tovrstno izvajanje potrebujemo posebne samorezne vijake, ki so narejeni na način, ki omogoča direktno vijačenje brez predhodnega vrtanja kovinske podkonstrukcije.

Kakšni vijaki so pravi za montažo lesene terase iz sibirskega macesna?

Za kvalitetno montažo lesene terase je potrebno uporabiti nerjavne vijake iz trdenega jekla, ki so samorezni in so posebej prilagojeni za lesene terase, fasade, ograje, pergole itd. .
Specialni vijaki so narejeni iz nerjavnega jekla in so iz posebne litine, ki omogoča tem vijakom elastičnost, kar ni vedno značilnost nerjavnih jekel.
Konica vijaka je ostra, zato da se vijak takoj zavrta v les. Zareza na koncu vijaka omogoča, da se vijak v les zarije kot sveder in tako prepreči pokanje zaradi vrtanja.
Dovršeno oblikovana glava vijaka je skonstruirana za vse vrste lesa iglavcev (sibirski macesen, bor, smreka, douglasija) in ostalih trših vrst lesa (bangkirai, ipe, massaranduba, tik, cumaru ipd..).
Oblika glave vijaka se ob pritrditvi popolnoma prilega na leseno desko.

Zakaj nam priporočate sibirski macesen za leseno teraso?

Sibirski macesen (Larix sibirica) najdemo v naravi v hladnih območjih severne poloble. Brez težav lahko prenese ekstremno nizke temperature, do – 50 C. Obožuje svetlobo in ga zato največkrat najdemo na odprtih območjih.
Sibirski macesen ima najraje vlažna, rahla, globoka in zračna tla obogatena z minerali. Zelo je občutljiv na pomanjkanje vode. Bolje uspeva na apnenčastih kot na silikatnih tleh. Rad ima višjo zračno vlažnost in dobro prevetrene lege. Moti ga tudi previsoka zračna vlažnost in megla. V nižjih legah najbolje uspeva na severnih pobočjih. V višjih nadmorskih višinah ne izbira lege in preprečuje erozijo tal. Za rast ne potrebuje veliko toplote in tudi ne dolge vegetacijske dobe. Dovolj mu je 50 rastnih dni na leto. Dobro prenaša tudi obremenitve s snegom in močnim vetrom. Rastišča sibirskega macesna so severni del Skandinavije, vzhodna Rusija, Sibirija ter vse do severa Kitajske. V Skandinaviji so sibirski macesen zasadili zaradi potreb lesne industrije.

Sibirski macesen je široko uporaben les. Zaradi naravne trajnosti, trdnosti in dekorativnosti ga lahko uporabljamo za zunanjo in notranjo vgradnjo. Poleg dobrih naravnih lastnosti se sibirski macesen tudi odlično obdeluje. Les je uporaben kot les za konstrukcije, ki so v stiku z vodo, konstrukcije v stiku s tlemi, lesene ograje, lesene fasade, lesene terase ali za pode teras, za pode balkonov, za mostove, stavbno pohištvo, vrtno pohištvo, sode in korita. Njegove dekorativne lastnosti nam omogočajo, da ga lahko uporabljamo tudi za izdelavo stilnega pohištva ali za izdelavo dekorativnih izdelkov, kot so: kuhinjske deske, ročaji, leseni obešalniki.

Kakšna je razlika med našim oz. alpskim macesnom in sibirskim macesnom?

Razlika med lesom alpskega macesna in sibirskega macesna je že v samem izgledu. Alpski macesen v svoji strukturi vsebuje rdečino, medtem ko se sibirski ponaša z enotnim slamnato rumenim odtenkom. Vegetativna doba, v kateri drevo raste, je pri alpskemu macesnu bistveno daljša, kot pri sibirskem, ki traja le dva do tri mesece, kar pa sibirski macesen naredi bistveno bolj čvrst, z gostejšimi letnicami, vlakni. Na mestih izpostavljenih različnim vremenskim razmeram ima sibirski macesen daljšo življenjsko dobo kot alpski macesen.

Zakaj se za lesene terase ne uporabljajo cenejše vrste lesa?

Vrste lesa, ki rastejo v naših krajih in bi bile s tem cenejše, so neprimerne za zunanjo uporabo. Njihova rast je hitra in struktura lesa mehka, kar že po nekaj letih povzroči gnitje in trohnjenje lesa.

Izjema je Sibirski macesen, ki je nekoliko cenejši in združuje sprejemljive tehnične lastnosti z odlično ceno! Njegova rast je počasna. Les ima zelo visoko specifično gostoto, ki preprečuje vdor vode in posledično gnitje.

Ostale evropske vrste lesa propadejo hitreje, če jih izpostavimo vremenskim vplivom! Poleg tega je prirast sibirskega macesna večja od poseka, za razliko od eksotičnih vrst lesa, kjer je sečnja zaradi prevelikega poseka omejena.

Za teraso, ki bo desetletja kljubovala vremenskim vplivom so najprimernejši tropski lesovi, kot so 
IPÉ, Cumaru, GarapaMassaranduba, Bangkirai ter seveda Teak.

Kolikšna je minimalna višina postavljene terase?

Lesena terasa ima 3 plasti:

- plast za odvajanje vode,
- podkonstrukcijo,
- samo leseno teraso.

V večini primerov bo dovolj 8 cm. V kolikor imate na razpolago manj višinske razlike, poskrbite predvsem za dobro odvajanje odvečne vode. Pri višinah manjših od 5 cm, je potrebno izbrati trpežnejše materiale ter pustiti večji razmak med letvami lesene terase (fuge) zaradi lažjega izparevanja vode. Za pravilno montažo je obvezno potrebno ločiti podkonstrukcijo od betonskih tal z gumi podložko (8 mm). Ločiti je potrebno tudi podkonstrukcijo od desk za terase z gumi trakom (7 mm).

Rad/a bi imela leseno pergolo. Kaj priporočate?

Priporočamo vam, da za leseno pergolo uporabite sibirski macesen ali drugi eksotični les, tako bo vaša pergola dolgo služila svojemu namenu. Za stabilnost vaše pergole uporabite osnovno OSMO 4001 impregnacijo in jo kasneje še naoljite, da ohranite naravno barvo macesna.

Rad/a bi lakiral/a svojo vrtno ograjo. Kateri lak mi priporočate za sibirski macesen?

Za zunanje elemente, ki so izdelani iz lesa sibirskega macesna, ni priporočljiva uporaba lakov. Lak namreč zapira les. Pri uporabi laka, se bo ta v določenem času začel luščiti in odpadati, ker ga bo začela izpodrivati smola, katera je prisotna v sibirskem macesnu. Za barvanje sibirskega macesna priporočamo olja različnih barvnih odtenkov.

Plesen na fasadi ali ograji. Kaj storiti, ko se pojavijo sivo-črni madeži na lesenih površinah?

Madeži na lesu se pojavljajo zaradi prekomerno povečane relativne vlage. Težave se pojavijo predvsem v senčnih legah, kjer je procent vlažnosti zaradi neprisotnosti sonca še toliko večji. Posivelost se pojavi tudi zaradi umazanije v zraku.

Dokaz temu so lesene hiše v skandinavskih državah, kjer tovrstnih težav ne poznajo v toliki meri, saj imajo bistveno bolj suh zrak.
Z izdelkom OSMO 6606 Gard-clean - za odstranjevanje pozelenelosti lahko z lahkoto rešimo take težave. Površine rahlo navlažimo, namažemo z sredstvom Gard-clean, ga pustimo delovati 10-20 min in nato z močnejšim curkom sveže vode speremo sredstvo iz površine. Poleg curka vode lahko uporabimo še sirkovo krtačo. Poglejte si še navodila za vzdrževanje.

Kako preprečiti »škripanje« lesene terase, ter istočasno koristiti lesu?

Pri montaži lesene terase lahko poleg kvalitetnih- trdenih inoks pritrdilnih vijakov uporabite še gumi podložke in gumi trakove.

Gumi podložke preprečujejo trenje med lesenimi površinami. Ločujejo lesene površine, zato voda, ki bi sicer ostajala med dvema plastema, hitreje izpari in se tako skrajša čas sušenja lesene površine.

Zakaj se uporabljajo gumi podložke in gumi trakovi pri montaži lesene terase?

Distančniki iz gume so namenjeni razmaku med lesom in betonskimi tlemi. S podlaganjem distančnikov iz gume ustvarimo 8 mm ločilno razdaljo med leseno podkonstrukcijo in betonskimi tlemi.

Z distančniki iz gume dosežemo, da lesena podkonstrukcija ni v stalnem stiku s podlago, omogočimo odtekanje vode ter tako omogočimo hitrejše sušenje vaše lesene terase. S to preprosto in cenovno ugodno rešitvijo podaljšate življenjsko dobo lesene terase za vsaj 30%. Pri leseni terasi iz sibirskega macesna to pomeni, da bo vaša terasa doživela vsaj 6 let več, kot če bi uporabili le preproste in cenovno ugodne rešitve.
Poraba materiala: distančnike iz gume podlagamo na razmaku 1 m pod letve, ki so namenjene pod konstrukcijo. Običajno so to letve dimenzije 40 x 70 mm ali 30 x 70 mm.

Kako izračunamo porabo distančnikov iz gume?

Število distančnikov iz gume je enako tekočim metrom podkonstrukcije. Običajno so to letve dimenzije 40 x 70 ali 30 x 70 mm.
Primer: če imamo 30 tekočih metrov podkonstrukcije, potrebujemo tudi 30 kosov distančnikov iz gume.

Ali lahko poleti hodim bos po svoji leseni terasi?

Prednost lesene terase je v tem, da les poleti ni prevroč in pozimi ne prehladen, tako, da je vaša terasa prijetna tudi, če hodite po njej bosi.

Terase iz keramike se poleti bistveno bolj segrejejo kot lesene terase.

Kako skladiščiti nevgrajen material?

Nevgrajeni material je priporočljivo skladiščiti na suhem in senčnem prostoru. Letev ne izpostavljajte neposredno na sonce, saj bi le to povzročilo nekontrolirano sušenje in posledično zvijanje materiala. Material skrbno zložite na ravno podlago, ki ste jo predhodno pripravili iz podložnih ravnih letev, ta vam hkrati služi za nemoten pretok zraka med podlago ter letvami. Priporočljivo je tudi medsebojno ločiti les z manjšimi letvicami.

Kaj naj storim z odvečnim lesom oz. z odrezki, ki jih nisem uporabil pri montaži terase, ograje fasade...?

Nekaj predlogov za kaj lahko uporabimo odvečni leseni material
  • izdelava cvetličnih korit, 
  • izdelava korit za shranjevanje blazin vrtnega pohištva,
  • izdelava dodatnega sedišča na vašem vrtu ...

S čim lahko prebarvam leseno ograjo iz sibirskega macesna ? Kakšno barvo lahko uporabim ?

Za sibirski macesen je najbolje uporabiti samo olja, ki ne zapirajo lesa. Olja imajo lahko širok spekter barvnih tonov. Za sibirski macesen ne priporočamo klasične barve za les.

Ali lahko položim tropski les tudi okoli bazena?

Seveda lahko!

Tropski les je odporen na vlago in ostale vremenske vplive, ravno zato je priporočljiv za montažo okoli bazenov. 

Pri tem je potrebno vedeti, da obstaja verjetnost, da se bo apnenec iz bazenske vode sčasoma nabral na lesu v obliki belih lis. Če boste les pustili, da z naravnim procesom dobi svojo značilno srebrno sivo barvo, te lise ne bodo bistveno prišle do izraza.

Vsekakor pa priporočamo, da les ob bazenu dvakrat letno očistite in premažete. S tem boste les dodatno zaščitili, tako da bo dlje časa obdržal svojo naravno barvo.

Kako očistiti spodnjo stran terase?

Dovolj je, če med fuge spustite močan curek vode. Lahko pa predhodno nanesete tudi milnico. Priporočljivo je čiščenje lesene terase enkrat na leto.

Ali nudite storitev odstranjevanja sivine in plesni iz moje fasade?

Naši zunanji sodelavci nudijo tudi storitev odstranjevanja sivine in ostala vzdrževalna dela, kot so oljenje, čiščenje teras in fasad.

Najbolj mi je všeč ščetkan ladijski pod, ki ima tudi rustikalen videz. Ali lahko dobavite ščetkan les?

Ščetkan les je novost v našem programu in ga dobavimo po naročilu.

Les dobi ob izvedbi ščetkanja poseben rustikalen izgled in poseben otip. Postopek ščetkanja izdolbe mehkejši les v globini od 0,5 do 1,5 mm tako, da na površini ostane trši les. Na ta način je pohodna površina bolj odporna na obrabo in na morebitno trstičenje lesa. Ščetkan les lahko naročite tudi za zunanjo teraso, fasado ali pergolo.

Ali je nevarno, če na leseno teraso postavim žar?

Les, ki ga uporabljamo kot oblogo na terasah, zaradi svoje kompaktnosti zelo težko zagori!
Dovolj zgovoren je že podatek, da glede gorljivosti spadajo v isti razred kot beton.