Premazi za lesene terase

24. 02. 2015
Premazi za lesene terase
Lesene terase, predvsem tiste, ki so bolj izpostavljene vremenskim vplivom, lahko s časom spremenijo svoj izgled. S premazi lahko lesu povrnemo prvoten izgled in poskrbimo za zaščito.
Odvisno od tega, iz katerega lesa je narejena vaša terasa, lahko vremenske razmere različno vplivajo nanjo. Lesene deske lahko s časoma posivijo, kar je sicer tudi odraz naravnega staranja lesa. Čez zimo se lahko pojavijo temni madeži in plesen, temperaturne spremembe pa lahko povzročijo pokanje lesa in razslojevanje.

Zato vedno priporočamo, da se surov les premaže z zaščitnim sredstvom Seasonite. Tafiksira in zaščitinov les pred spremembami (pretirano pokanje, zvijanje), ki se dogajajo, ko sveži les izpostavimo zunanjimi vremenskimi spremembam (sonce, dež), ter zmanjša absorbcijo dodatne vlage. Ravno tako zmanjša praske, razklanje in krhanje lesa, ki včasih nastane zaradi prehitrega sušenja.


Zaradi povečane relativne vlage se na lesu lahko pojavijo madeži, zaradi umazanije v zraku pa tudi posivelost lesa. Plesen se največkrat pojavi v senčnih legah zaradi pomanjkanja sonca.

Sivino z lesenih desk odstranimo s čistilom Net-trol, ki odstrani sivino z lesene terase in hkrati lesu vrača prvotno barvo. Odstrani globoko umazanijo in rjo, odstrani oksidante in nevtralizira alkalna čistila.


V kolikor se na terasi zaradi vlage pojavijo črni madeži, alge ali plesen, uporabimo čistilo Aquanett, ki prodre globoko v pore in odstrani globoko umazanijo. Uporablja se za odstranitev alg in plesni iz lesa. Primerno je za čiščenje lesene terase, lesenih ograj in fasad, pergol in lesenega vrtnega pohištva.


Po čiščenju lesa priporočamo oljenje desk s Textrol oljem. Prosojna zaščita za vse vrste lesa je alternativa lazuram, ki s časoma potemnijo. Textrol je naravno olje z zelo visoko vpojno močjo, ki zaščiti les pred vremenskimi vplivi in zagotovi elastičnost lesa, tako občutno zmanjša nabrekanje in krčenje lesa ter plesnenje.


Pred oljenjem priporočamo čiščenje površine s sredstvom Net-Trol ali Aquanett.