Prva fiksirna impregnacija

Premaz Seasonite uporabljamo za osnovno zaščito novega lesa na zunanjih površinah. Je na vodni osnovi, brez barve in brez vonja. Premaz novi les globinsko zaščiti in tako regulira prehajanje vlage v les in iz njega. Hitro in nekontrolirano prehajanje vlage povzroča namreč zvijanje, cepljenje, trščičenje in pokanje lesa. Ob uporabi premaza bodo lesene deske dalj časa ohranile prvotni videz.

Premaz je še posebej primeren za lesene terase, ograje, pergole, ki so izpostavljene vremenskim vplivom in s tem procesnim spremembam lesa.

Prva fiksirna impregnacija za les

Osnovni premaz Seasonite se uporablja za prvo impregnacijo novega svežega lesa, nažaganega lesa, za tlačno impregniran ali skobljan les.
S premazom dosežemo, da se les zaščiti od znotraj navzven, kar regulira proces sušenja.


premaz za les

Slika 1: Prva fiksirna impregnacija Seasonite

Ta regulacija stabilizira les, da se počasneje suši in počasneje navlaži. Z večjo stabilnostjo lesa se izognemo pretiranemu krivljenju, pokanju in razklanju lesa.

nevzdrževan les

Slika 2: Posledica nevzdrževanega lesa

Regulacija procesa sušenja tudi preprečuje nastajanje plesni in zavira sivenje lesa. Podpira naravno odpiranje površine lesa, ki jo skobljanje in obdelava lesa zavira. Premaz Seasonite je transparenten, ne tvori filma in se ne mehuri.

Nasvet pred nanosom:
Okolico skrbno zaščitite. Površina lesa naj bo ob nanosu premaza rahlo vlažna in čista.

Nanos:
Premaz nanesite na vlažno površino na vsa dosegljiva mesta (spredaj in po možnosti tudi na zadnjo stran). Še posebej prepojite čelno stran, spoje, fuge in razpoke. Za zaščito zadošča en nanos. Na les, ki ga kasneje ne nameravate premazati z oljem, nanesite dva sloja Seasonite premaza v razmaku min. 4 ur in ne več kot 6 ur. Kot alternativa nanašanju premaza, lahko les potopite za 10 minut v premaz.

Nega in vzdrževanje:
Po enoletnem izpostavljanju različnim vremenskim vplivom se les, ki je zaščiten z impregnacijo Seasonite, obarva enakomerno srebrno sivo. Obarvanost lahko brez velikega truda odstranite z Net-Trol čistilom. Za tem sledi obdelava s prosojnim oljem Textrol za zaščito lesa. Pred nanosom olja na les, ki je bil predhodno obdelan z impregnacijo Seasonite, naj preteče najmanj 6 do 12 mesecev.

Poraba:
Od 5 do 7 m2/l

Orodja:
Čopič, krznen valj, brizgala, potopna kopel

Temperatura uporabe:
10°C - 30°C

Čas sušenja:
min. 12 ur

Čiščenje orodja:
Voda in milo