Fasada - vidno pritrjevanje

Predstavljamo vam dva načina montaže lesene fasade, vidno in nevidno pritrjevanje. Ne glede na način pritrjevanja, obstaja več oblik podlage, na katero želite montirati lesene elemente (montaža na betonski / opečnati zid, leseno konstrukcijo, železno konstrukcijo...).

Montaže lesene fasade ali lesene terase se lahko lotite sami. Priporočljivo je, da imate nekaj izkušenj z obdelavo lesa in pravo orodje. Z veseljem vam bomo pomagali z nasveti.

Izvedbo pa lahko prevzamemo tudi mi! Pokličite nas na 01 423 50 12 ali pošljite sporočilo na #EM#696f646c4471636663277962#EM#. Naši strokovnjaki vam bodo svetovali, dogovorimo se lahko za ogled in vam pripravimo neobvezujoči informativni predračun.


Vidno pritrjevanje lesenih letev za lesene fasade


Pri izdelavi lesene fasade moramo biti pozorni predvsem na to, da podkonstrukcijo primerno učvrstimo na podlago ter jo izravnamo. Podkonstrukcija namreč nosi celotno težo privijačenega lesa. Teža fasade skupaj s podkonstrukcijo se praviloma ne sme prenašati na izolacijo, saj bi s tem lahko deformirala izolacijo, kar pa bi se kmalu pokazalo tudi na samem izgledu vaše lesene fasade.

Najenostavnejši sistem montaže se prične s pričvrstitvijo podkonstrukcije na ustrezno oddaljenost od stene. Razdalja med steno in vrhom podkonstrukcije narekuje tudi debelino izolacije. Z izolacijo se nato zapolni prostor med steno in vrhom podkonstrukcije.

lesene fasade sibirski macesen
Slika 1: Montaža podkonstrukcije

Medsebojno razdaljo med podkonstrukcijskimi letvami določimo predvsem na podlagi podatka o širini izolativnih plošč. Maksimalna priporočljiva medsebojna razdalja letev naj ne presega 70 cm.

1. Podkonstrukcijo pričnemo postavljati na način, da pričvrstimo obe skrajni letvi. Med njima napnemo vrv, kar nam je v pomoč, da je vsa nadaljnja montaža v enaki oddaljenosti od stene.

2. Po nemestitvi izolacije med steno in podkonstrukcijo, nadaljujemo z montažo paropropustne črne folije, ki jo pričvrstimo na podkonstrukcijske letve. 

3. Sledi postopek montaže moralov 42 x 42 mm, ki smo jih predhodno pobarvali s črno barvo, kar preprečuje, da bi se preko fasadnih rež videlo svetle dele lesa. Te letve nam služijo za izdelavo zračnega mostu in istočasno kot nosilna konstrukcija, na katero pričnemo vijačiti fasadne elemente.

POMEMBNO!
Celotni opisani postopek je predpriprava za horizontalno postavitev lesene fasade. V kolikor želimo izvesti vertikalno postavitev fasadnih elementov moramo podkonstrukcijo in zračne letve temu primerno pravilno obrniti.

Vidno vijačenje lesene fasade
Slika 2: Prikaz vidnega pritrjevanja lesene fasade

POMEMBNO!
Vijaki, ki jih priporočamo za montažo fasadnih elementov, naj bodo iz posebno trdnega inox materiala, ki bo kvalitetno pričvrstil letve in z leti ne bo izgubil svojih mehanskih lastnosti. 

lesene fasade sibirski macesen